RED HOUSE CLOSE

CONTEMPORARY home

WARE, HERTFORDSHIRE

Status - Planning Approved

 

Architects Brief

Brightman Clarke Architects were appointed to gain planing permission for a new build family home within the garden of an existing house in Ware, Hertfordshire.

Architects Assessment

Having already had an outline planning application for a bungalow refused by the local planning authority, we were approached by the planning consultants ( www.jrplanning.co.uk ) who believed the main issue relating to the previous application was that the planning officer could not foresee how the space could be developed.

However, upon review of the site we were all confident that an intuitive and appropriate design was achievable within the parameters set by the local authority.

Design Process

having visited site it was clear that a traditional two storey design would not be suitable and a bespoke new build home would need to be designed. It would need to respond to the surrounding area and be orientated to respect surrounding homes and garden privacy.

In order to prevent creating a significant overbearing structure we quickly identified that whilst the home needed to be two stories to fit on site and provide sufficient living space, it had to be as low lying as possible. This resulted In a storey and a half “bungalow” form.

Locally sourced brickwork has been used on the primary elevations to match into the surrounding street scene whilst burnt larch timber cladding has been used to the rear, reflecting the materials used on an adjacent house extension behind. This timber cladding is then wrapped around the sides of the house to break up the visual mass of the home.

The final scheme also benefits from numerous architectural features and details designed to maximise light into the living space without compromising privacy or imposing on the neighbouring homes. The main example of this can be found in the living room which will be flooded with light from the large roof glazing (seen from the front / side). The first floor above is cut back to form a room length lightwell ensuring that this north facing room feels naturally light and airy even on the dullest of days.

The final scheme was approved on appeal in the summer of 2017 with the planning inspectorate concluding “the proposal presents and attractive and innovative design solution that would sit comfortably in its site”

Accommodation

This new build family home provides the following:

  • Stunning glass entrance hallway

  • Large open plan living kitchen

  • Separate lounge

  • Four bedrooms (two bedrooms with En-suites)